Dom i Ogród

Drewno kominkowe

Drewno kominkowe – jakie wybrać?

Kominki zostały zaprojektowane do spalania drewna, a więc surowca odnawialnego i stosunkowo łatwo dostępnego. Właściwie wybrane drewno kominkowe gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania kominka – bezpieczeństwo w sensie ekologicznym, gdyż podczas spalania drewno (pozbawione zanieczyszczeń i pleśni) nie wytwarza dwutlenku węgla i nie pachnie brzydko.

Drewno kominkowe – liściaste czy iglaste?

Drewno kominkowe powinno być przede wszystkim suche i sezonowane zgodnie z zaleceniami producenta kominków. Najlepiej, by pochodziło z drzew liściastych. Nie zaleca się palenia drewnem iglastym, gdyż zawiera dużo żywicy. Żywica powoduje gorsze spalanie – dymi, strzela, wytwarza więcej sadzy. Największą wartość opałową mają drzewa liściaste, ponieważ wytwarzają wysoką temperaturę i długo się palą (nie wszystkie).

Do palenia nie nadaje się drewno chore, np. pokryte pleśnią. Nie wolno także palić drewnem nasączonym substancjami chemicznymi – impregnatem, lakierem czy farbą. Drewno kominkowe powinno być zdrowe, możliwie czyste i przede wszystkim suche. Minimalny okres składowania drewna kominkowego wynosi rok. Drewno powinno być sezonowane w miejscu suchym i zadaszonym, jednocześnie zapewniającym odpowiednią cyrkulację powietrza.

Najlepsze drewno na opał, czyli jakie?

Drewno na opał powinno być gęste, twarde i suche. Warto też wziąć pod uwagę jego łupliwość i zawartość kory. Drewno twarde i pozbawione nadmiaru kory jest bardziej kaloryczne – oddaje więcej ciepła i dłużej się pali, przez co rzadziej trzeba je dorzucać do kominka. Niestety twarde drewno charakteryzuje się mniejszą łupliwością, co może być nieco kłopotliwe w przypadku, gdy właściciel kominka kupuje drewno nie porąbane na mniejsze kawałki. W nadleśnictwach i tartakach oferowane jest drewno pocięte na bale i szczapy, dlatego po zakupie trzeba je dostosować do wielkości otworu kominkowego.

Drewno kominkowe – najpopularniejsze gatunki

Właściciele kominków najchętniej kupują drewna twarde, a więc grab, dąb i buk, które w trakcie spalania nie tworzą okazałego płomienia, ale palą się długo, równo i dają dużo ciepła. Ogromną popularnością cieszy się także, wydzielające miły aromat, drewno pochodzące z drzew owocowych, takich jak jabłoń, śliwa i grusza (drewno owocowe wykorzystywane jest do wędzenia potraw). Mniejszą wartość opałową prezentują również chętnie stosowane jako drewno kominkowe brzoza i olcha. Brzoza dosyć szybko się spala, ale daje łady, równy płomień. Olcha zaś pali się ładnie tylko, gdy jest dobrze wysuszona, natomiast jej drewno uważane jest za jedno z najlepszych do wędzenia potraw – dodaje aromatu i poprawia kolor.

Oczywiście poza drewnem kominkowym bardzo ważny jest również odpowiednio przygotowany kominek.