Drewno do kominka – jakie wybrać?

Żadne urządzenie grzewcze nie potrafi stworzyć takiego klimatu jak kominek opalany drewnem. Nawet jeśli w salonie stanie estetycznie wykonany piec typu koza albo kominek na pellet i ciepło szybko rozejdzie się po pomieszczeniu, to nie będzie możliwość podziwiania ogników tańczących po kawałkach drewna. Kominek, zwłaszcza kominek nowoczesny, wyposażony w dużą szybę, albo przeszklony z dwóch, a nawet trzech stron, daje możliwość wpatrywania się w ogień, co działa relaksacyjnie. Oczywiście ważne jest, by drewno do kominka spalało się równym płomieniem, nie strzelało, nie wydzielało nieprzyjemnych zapachów i nie brudziło w błyskawicznym tempie szyby kominkowej.

Dlaczego wybór właściwego drewna do kominka jest taki ważny?

Drewno do kominka – jakie wybrać?

Kominek nie jest urządzeniem, które ukrywamy w kotłowni. Przeciwnie – staramy się jak najlepiej wyeksponować je w pokoju dziennym, w którym cała rodzina spędza czas i do którego zaprasza gości. Dlatego nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, by w salonie unosił się brzydki zapach, a dym gryzł w oczy. Za efektywność spalania drewna w dużej mierze odpowiada samo drewno – jego gatunek i czystość. Drewno do kominka musi być wolne od chorób, wolne od wszelkiego rodzaju impregnatów, klejów i farb. Poza tym nie powinno być drzewem iglastym, bo takie zawiera dużo żywicy, która w procesie spalania kopci, smoli i trzaska.

Skąd wziąć odpowiednie drewno do kominka?

Drewno kominkowe można przygotować we własnym zakresie, o ile mamy na działce drzewa iglaste i uzyskamy zgodę na ich ścięcie. Drewno należy pociąć na kawałki, które zmieszczą się do paleniska. Warto przygotować co najmniej dwa rozmiary, bowiem drobniejsze drewno będzie potrzebne przy rozpalaniu, a grube kawałki będą odpowiednie do podtrzymywania ognia w palenisku. Oczywiście takie drewno nie nadaje się do użytku zaraz po ścięciu. Drewno do kominka musi być suche, dlatego należy je sezonować w przewiewnym miejscu co najmniej przez rok.

Jeśli nie mamy możliwości albo chęci, by samodzielnie przygotować drewno kominkowe, możemy je kupić w markecie, w składzie opału czy w inny m miejscu, oferującym suche drewno do kominka w dobrej cenie. Ważne, by sprzedawca był w stanie potwierdzić, jak długo drewno było sezonowane, jaka jest jego kaloryczność i wilgotność.

Jakie drewno do kominka wybrać?

Wiemy już, że kominki nie lubią się z drewnem iglastym, zanieczyszczonym i mokrym. Najlepsze jest drewno iglaste, ale czy wszystkie gatunki drzew liściastych nadają się do palenia w kominku? Właściwie nie ma przeciwwskazań do używania w kominku dowolnego drewna drzew liściastych, ale nie każde ma równie dużą kaloryczność i równie dobrze i długo się pali. Niektóre drewna spalają się bardzo szybko dużym płomieniem, ale nie oddają zbyt wiele ciepła. Dlatego do palenia w kominku najlepsze jest drewno twarde o wysokiej kaloryczności, takie jak buk, klon czy jesion. Dobrze sprawdza się również drewno drzew owocowych, które ma nie tylko wysoką kaloryczność, ale i ładny zapach. Oczywiście im lepszej jakości drewno kominkowe, tym jego cena jest wyższa, ale pamiętajmy, że takie drewno pali się równo i długo, zatem nie musimy co chwilę dorzucać do kominka.