Rozpalanie ognia w kominku
Rozpalanie ognia w kominku – wskazówki
Korzystanie z nowoczesnych kominków jest niezwykle wygodne, jednak aby ogień palił się równo, a opał nie znikał w zastraszającym tempie, należy nauczyć się umiejętnego rozpalania. Rozpalanie ognia w kominku nie jest trudne, ale wymaga pamiętania o kliku zasadach.
Suchy, wolny od zanieczyszczeń opał
Zanim przystąpimy do rozpalania ognia, musimy zgromadzić odpowiednią ilość opału. Drewno powinno być sezonowane minimum rok. Na bieżący sezon kupujemy zatem wyłącznie suche drewno. Takie, które jesteśmy w stanie składować przez kolejny rok w dobrych warunkach, możemy wykorzystać dopiero w następnym sezonie.
Do palenia w kominku używa się drewna drzew liściastych konkretnych gatunków, w tym drzew owocowych. Drewno drzew iglastych zawiera duże ilości żywicy, która kopci i strzela w czasie spalania, a tego posiadacze kominków woleliby uniknąć.
Ponadto drewno musi być wolne od zanieczyszczeń i pleśni. Absolutnie nie używamy drewna wcześniej impregnowanego, lakierowanego czy malowanego. Istotne jest także, by kawałki drewna miały odpowiednią wielkość. Rozpalanie ognia w kominku wymaga użycia nie tylko dużych kawałków, ale przede wszystkim drobnej rozpałki.
Czyste palenisko i popielnik
Oczywiście nikt nie wymaga, by palenisko i popielnik czyścić każdego dnia. Przeciwnie – producenci nowoczesnych kominków dbają o to, by urządzenia działały niemal bezobsługowo przez długi czas. Poza tym suche drewno dobrej jakości nie daje wiele popiołu. Niemniej raz na jakiś czas warto wysypać popiół i wyczyścić palenisko. Z pewnością rozpalanie ognia w kominku będzie wówczas łatwiejsze.
Rozpalanie od góry?
W piecach starego typu stosowano metodę rozpalania od dołu, bo tylko taka okazywała się skuteczna. W nowoczesnych urządzeniach znacznie lepiej sprawdza się rozpalanie od góry. Odbywa się ono poprzez ułożenie polan, a następnie rozpalenie na nich ognia z kilku szczap i podpałki. Dzięki takim zabiegom palenisko szybko osiągnie temperaturę pracy.
Optymalny dopływ powietrza
Niezbędnym elementem wzniecania ognia jest powietrze, należy zatem zadbać o szczelność przewodów kominowych i odpowiedni dopływ świeżego powietrza. Poza tym pamiętajmy, że otwarcie dopływu powietrza powoduje zmniejszenie emisji zanieczyszczeń. Zamiast trafiać do atmosfery, cząsteczki gazów szybko się spalają i wytwarzają ciepło.