Jakie wybrać drewno do kominka? Informacje.

Rodzaj drewna, którego używa się do palenia w kominku nie jest bez znaczenia. Oczywiście równie ważne jest jego odpowiednie przygotowanie i składowanie. O tym, jakie drewno do kominka wybrać, jak zwiększyć jego wartość opałową oraz w jaki sposób go magazynować, dowiecie się z dalszej części artykułu.

Drewno do kominka – podstawowe informacje

  • Drewno służące do palenia w kominku musi być pozbawione żywic i smoły, więc najlepiej sięgać po gatunki liściaste.
  • Do palenia nie należy używać drewna, które zostało uprzednio zaimpregnowane, polakierowane lub pokryte innym środkiem chemicznym. Dlaczego? Bo powstające w trakcie spalania związki są niebezpieczne dla zdrowia, mogą zwiększyć ryzyko wybuchu i sprawić, że na ściankach kominka i na szybie osadzi się bardzo duża ilość sadzy.
  • Gatunkami drewna, które najdłużej się palą i wytwarzają najwyższą temperaturę są buk, dąb i brzoza.
  • Drzewa owocowe w trakcie spalania wytwarzają miły zapach, poza tym palą się dość równym płomieniem. Najlepiej sięgnąć po wiśnię, gruszę lub jabłoń, których używa się też do wędzenia potraw.
  • Idealnym drewnem do kominka jest grab (poczytaj więcej o drewnie do kominka), ponieważ, ze względu na swoją wysoką wartość opałową, wytwarza duże ilości ciepła.
  • Olcha także nadaje się do palenia w kominku, ale tylko po dobrym osuszeniu. W innym wypadku niestety się nie sprawdzi.
  • Topola to idealny materiał na podpałkę, ponieważ bardzo szybko się spala. Oczywiście musi być mocno wysuszona, bo inaczej nie zajmie się od ognia.
  • Zwiększenia wartości opałowej drewna można dokonać poprzez jego roczne lub dwuletnie składowanie w odpowiednio przygotowanym do tego miejscu. Sezonowanie pozwala pozbyć się obecnej w materiale wilgoci (po ścięciu drzewa wynosi ona 50-70%) i zredukować ją do poziomu 15-20%. Osuszanie opału jest niezwykle istotne, ponieważ mokre drewno źle się pali i mocno dymi, a tego lepiej uniknąć, gdy używa się go do palenia w kominku znajdującym się wewnątrz budynku.
  • Drewno do kominka powinno się trzymać w suchym i zadaszonym miejscu. Powinno chronić się go przed nadmiarem wilgoci, która może zainicjować proces gnicia. Idealnym wyborem będzie miejsce przewiewne i wentylowane.
  • Drewno kominkowe przygotowane do przechowywania powinno zostać wcześniej porąbane na mniejsze kawałki – ułatwi i przyspieszy to jego suszenie.