Rozpalanie ognia w kominku

Rozpalanie ognia w kominku – wskazówki

Korzystanie z nowoczesnych kominków jest niezwykle wygodne, jednak aby ogień palił się równo, a opał nie znikał w zastraszającym tempie, należy nauczyć się umiejętnego rozpalania. Rozpalanie ognia w kominku nie jest trudne, ale wymaga pamiętania o kliku zasadach.

Suchy, wolny od zanieczyszczeń opał

Rozpalanie ognia w kominkuZanim przystąpimy do rozpalania ognia, musimy zgromadzić odpowiednią ilość opału. Drewno powinno być sezonowane minimum rok. Na bieżący sezon kupujemy zatem wyłącznie suche drewno. Takie, które jesteśmy w stanie składować przez kolejny rok w dobrych warunkach, możemy wykorzystać dopiero w następnym sezonie.

Do palenia w kominku używa się drewna drzew liściastych konkretnych gatunków, w tym drzew owocowych. Drewno drzew iglastych zawiera duże ilości żywicy, która kopci i strzela w czasie spalania, a tego posiadacze kominków woleliby uniknąć.

Ponadto drewno musi być wolne od zanieczyszczeń i pleśni. Absolutnie nie używamy drewna wcześniej impregnowanego, lakierowanego czy malowanego. Istotne jest także, by kawałki drewna miały odpowiednią wielkość. Rozpalanie ognia w kominku wymaga użycia nie tylko dużych kawałków, ale przede wszystkim drobnej rozpałki.

Czyste palenisko i popielnik

Oczywiście nikt nie wymaga, by palenisko i popielnik czyścić każdego dnia. Przeciwnie – producenci nowoczesnych kominków dbają o to, by urządzenia działały niemal bezobsługowo przez długi czas. Poza tym suche drewno dobrej jakości nie daje wiele popiołu. Niemniej raz na jakiś czas warto wysypać popiół i wyczyścić palenisko. Z pewnością rozpalanie ognia w kominku będzie wówczas łatwiejsze.

Rozpalanie od góry?

W piecach starego typu stosowano metodę rozpalania od dołu, bo tylko taka okazywała się skuteczna. W nowoczesnych urządzeniach znacznie lepiej sprawdza się rozpalanie od góry. Odbywa się ono poprzez ułożenie polan, a następnie rozpalenie na nich ognia z kilku szczap i podpałki. Dzięki takim zabiegom palenisko szybko osiągnie temperaturę pracy.

Optymalny dopływ powietrza

Niezbędnym elementem wzniecania ognia jest powietrze, należy zatem zadbać o szczelność przewodów kominowych i odpowiedni dopływ świeżego powietrza. Poza tym pamiętajmy, że otwarcie dopływu powietrza powoduje zmniejszenie emisji zanieczyszczeń. Zamiast trafiać do atmosfery, cząsteczki gazów szybko się spalają i wytwarzają ciepło.